shopify analytics ecommerce
tracking

Featured Properties

Newly Added Properties

View MoreView More

Ipoh ( 2 Unit Kedai Pejabat 2 Tingkat )

Ipoh

Commercial Type: Shop Office

Built Up: 2,500 sq.ft.

Price from

MYR 651,000

Ipoh ( 6 Unit Semi D 2 1/2 Tingkat )

Ipoh

Residential Type: 2 1/2 Storey Semi D

Built Up: 3,897 sq.ft.

Bedroom: 7

Bathroom: 6

Price from

MYR 1,337,340

News

View More View More

Kesan buruk lot lidi

13 February 2024
MEMILIKI kediaman sendiri untuk berteduh antara impian semua orang dan pelbagai kaedah digunakan dalam milikan hartanah itu.Ini termasuklah pembelian lot lidi iaitu merujuk kepada tanah yang mempunyai geran sah namun ia akan dibahagikan kepada beberapa lot kecil untuk dijual semula kepada pembeli. Lazimnya ia banyak berlaku kepada tanah berstatus tanah pertanian tetapi dijual sebagai lot bangunan kepada pihak pembeli yang lain.Lot lidi juga tidak mempunyai sebarang geran individu berasingan dan berbeza dengan geran kongsi pemilikan bersama.  Meskipun pemilikan kediaman di atas lot lidi amalan yang biasa dilakukan, namun ramai tidak mengetahui kesan buruk sehinggalah ada isu berkaitan timbul.Satu kes dikongsi seorang individu hanya mahu dikenali sebagai Izat, membabitkan pewarisan rumah pusaka atau peninggalan bapanya di Kuala Krai, Kelantan. Katanya, keluarganya terpaksa 'berputih mata' apabila rumah pusaka orang tuanya didirikan atas lot lidi tidak boleh diwarisi."Satu keputusan berat dan pengalaman buruk kerana tuan tanah tidak bersetuju memasukkan nama saya sebagai penama bersama dalam geran itu. "Apabila didesak tuan tanah yang menjual lot itu bertindak 'menghalau' ibu yang masih tinggal di rumah itu. Dia meminta kami kemukakan bukti perjanjian pembelian lot tanah itu yang berlangsung lebih 30 tahun."Dulu orang tua saya bayar kira-kira RM20 ribu secara beransur-ansur dengan sebahagian besar dalam bentuk tunai dan itu menyebabkan transaksi tidak ada. "Kalau hendak ditanya kepada bapa pun sudah tiada dan kesilapan kecil iaitu sikap tidak selidik status tanah yang membawa kerugian dan kehilangan harta pusaka," katanya. Menurut Peguam Hartanah, Khairul Anuar Shaharudin, meskipun lot lidi adalah pilihan dan penawaran yang murah bagi mendirikan kediaman tetapi ia mempunyai implikasi buruk."Saya perasan masalah lot lidi ini sudah lama berlaku sejak 24 tahun lalu sepanjang saya mewakili anak guam membabitkan jual beli hartanah. "Sebelah Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu sudah lama dipraktiskan dan lebih buruk apabila perjanjian itu dibuat atas dasar kepercayaan dan lisan sahaja."Di Selangor pula selalunya di pinggir bandar dan pedalaman seperti daerah Kuala Selangor dan Sepang cukup giat ditawarkan pembelian lot lidi ini. "Apa yang saya pasti 98 peratus permohonan anak guam yang mahu pecahan bahagian lot tanah atau geran individu tidak diluluskan kerana ada peruntukan undang-undang berkaitan menyekat milikan itu," katanya.Kata Khairul Anuar lagi, menurut Seksyen 205 (3), Kanun Tanah Negara, untuk setiap satu tanah pertanian berkeluasan 0.4 hektar mempunyai penama tunggal, ia hanya boleh 'dipindahmilikan' kepada satu nama saja. "Begitu juga dengan tukar syarat tanah untuk menjadi lot kediaman. Jika tanah pertanian mahu dipecah bahagian bagi pembinaan lot teres seluas 500 kaki persegi hingga 6,000 kaki persegi, keluasan mestilah lebih 0.4 hektar."Dalam kebanyakan lot lidi tadi tidak boleh dipecahkan kerana keluasan tanah tidak mencukupi dan menggagalkan usaha untuk mendapatkan geran individu. "Lot lidi 'sipi-sipi' boleh ditukar milik atau diwariskan biasanya penama yang ada perkaitan kekeluargaan seperti anak dan adik dengan prosedur ketat," katanya.Katanya, seperti sedia maklum apabila tanah lot lidi tiada geran individu, isu timbul pastinya berkaitan persempadanan kerana ia tidak tertera dalam geran status pertanian. Kata peguam itu, ibaratnya membina rumah atas tanah orang dan banyak isu timbul berkaitan pembinaan rumah itu kelak."Bukan sahaja ada masalah untuk mendapatkan pembiayaan atau bantuan perumahan kerajaan, tapi ia juga ada isu membabitkan pendaftaran elektrik dan air.  "Semua pemilik membeli rumah pada lot lidi kemungkinan terpaksa kongsi meter air dan elektrik dengan tuan tanah. Disebabkan isu ini ada kerajaan tempatan melonggarkan syarat bagi menangani isu terbabit,"katanya. Justeru Khairul Anuar menyarankan supaya bakal pemilik mendapatkan penjelasan dari pihak berkaitan dan rundingan peguam."Pertama sekali pemilik hartanah kena semak status tanah dibeli sama ada tanah kediaman, tanah komersial, tanah rezab atau tanah pertanian. Boleh buat dahulu carian tanah di pejabat tanah. "Selidik juga 'broker' atau ejen hartanah mahupun pemaju sama ada mempunyai kredibiliti dan reputasi baik atau sebaliknya."Sebaiknya dapatkan pandangan perunding hartanah atau peguam supaya tiada 'kelompongan' dalam jual beli tanah. Ia dapat mencegah daripada menjadi mangsa kepada kes berkaitan tanah lot lidi," katanya. Urus niaga lot lidi dengan ketiadaan hak milik individu dan pindah milik kepada pembeli juga bertentangan dengan prinsip Sistem Torrens yang menjadi teras kepada Kanun Tanah Negara. Sistem ini yang berasal dari Australia Selatan menekankan pentingnya hak milik dan kepentingan didaftarkan di dalam dokumen hak milik.Perbuatan urus niaga tanah lot lidi menyalahi Kanun Tanah Negara, Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 serta Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974. Dari sudut undang-undang, pecahan tanah yang tidak sah dan tanpa pengubahan kategori atau syarat tanah adalah salah.ebarang bentuk binaan di atas lot lidi yang tidak ditukar syarat tanah pertanian pula misalnya adalah melanggar Kanun Tanah Negara dan boleh dilucut hak (dirampas) oleh Pentadbir Tanah mengikut peruntukan Seksyen 127-129 Kanun Tanah Negara. https://www.hmetro.com.my/PnP/2024/02/1059092/kesan-buruk-lot-lidi  

Permintaan rumah tidak terkesan kenaikan cukai perkhidmatan

02 February 2024
KUALA LUMPUR: Kenaikan cukai perkhidmatan kepada lapan peratus bermula Mac ini tidak akan memberi kesan ketara kepada permintaan pasaran hartanah kediaman di Malaysia.Ads by Pengarah Penyelidikan Rahim & Co International Sdn Bhd, Sulaiman Saheh, berkata perubahan kadar cukai itu hanya akan menyebabkan reaksi spontan dalam pasaran atau perubahan jangka pendek. Namun, katanya selepas pasaran sudah dapat membiasakan diri dengan kenaikan itu, ia akan kembali menjadi normal. "Daripada julat harga yang dikenakan, peningkatan bukannya daripada kadar yang kosong tiba-tiba menjadi lapan peratus. Selama ini sudah ada enam peratus dan peningkatan itu secara efektignya adalah hanya dua peratus. "Peningkatan ini mungkin akan dirasai, reaksi spontan kita jangkakan, namun trend jangka panjang ataupun menuju ke separuh kedua tahun ini, ia akan kembali normal dan saya merasakan pasaran masih lagi baik," katanya. Beliau berkata demikian pada sidang media sempena majlis pelancaran laporan tahunan 'Reviu Pasaran Hartanah 2023/2024' Rahim & Co di sini, hari ini.Laporan itu mengkaji pasaran hartanah bagi setiap negeri dalam Malaysia. Yang turut hadir, Pengerusi Eksekutif Rahim & Co, Tan Sri Abdul Rahim Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Harta Tanah, Siva Shanker. Mengenai prospek pasaran hartanah untuk tahun ini, Sulaiman berkata, permintaan kukuh dilihat untuk segmen rumah bertanah kerana ia kekal sebagai pilihan utama pembeli terutamanya bagi projek yang menawarkan unit pada harga berpatutan. Katanya, bagi pembangunan bertingkat, nilai tambah stesen transit di dalam projek pembangunan berorientasikan transit (TOD) akan terus menjadi tarikan kepada pembeli dan pelabur. "Pembeli dan penghuni rumah pada masa ini, terutamanya dalam kalangan belia, tertarik dengan penawaran pembangunan bersepadu yang lengkap dengan pelbagai kemudahan. "Walaupun isu kemampumilikan masih membelenggui pasaran, paras permintaan hartanah kediaman dijangka akan kekal dominan, namun lanskap pasaran akan terus berubah daripada segi harga, reka bentuk dan lokasi. "Cabaran pemilikan rumah juga memupuk pertumbuhan dalam pasaran sewa yang semakin menjadi pilihan arus perdana bagi warga kota," katanya sambil menambah kadar pertumbuhan sederhana pasaran hartanah pada 2023 dijangka berlanjutan ke 2024. Sulaiman berkata, pasaran juga sedang mengimbangi semula suntikan tawaran baharu yang telah lama tertangguh. Katanya, pemangkin lain seperti program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang disemak semula dan Akta Penyewaan Kediaman yang pernah dibahaskan berpotensi untuk meningkatkan permintaan untuk pasaran pembeli asing serta sektor sewaan pasaran hartanah. "Memandangkan pasaran hartanah adalah bersifat pelbagai, unik dan dinamik, maka peluang pertumbuhan bergantung kepada pelbagai faktor termasuk lokasi. "Ada daripadanya yang adalah kawasan yang pernah 'hot-spot' (tumpuan), kini berdaya untuk dihidupkan semula melalui penambahbaikan infrastruktur dan dasar pemangkin baharu. "Ini termasuk projek infrastruktur yang sedang berjalan dan dicadangkan seperti Lebuhraya Pan-Borneo, Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR), yang berpotensi untuk mengukuhkan pertumbuhan dan peluang ekonomi tempatan serta menjana pertumbuhan pasaran hartanah," katanya. https://www.bharian.com.my/bisnes/hartanah/2024/01/1206645/permintaan-rumah-tidak-terkesan-kenaikan-cukai-perkhidmatan  

Article

View More View More

Urus niaga hartanah cecah RM142.5 bilion sembilan bulan 2023

08 February 2024
KUALA LUMPUR: Pasaran hartanah di Malaysia terus mengukuh dalam tempoh sembilan bulan pertama 2023, menyaksikan sejumlah 293,095 transaksi berjumlah RM142.5 bilion.  Urus niaga itu menunjukkan kestabilan dari segi jumlah, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 8.8 peratus berbanding tempoh sembilan bulan pertama 2022 yang menyaksikan sebanyak 293,115 transaksi urus niaga bernilai RM131 bilion.  Pengarah Urusan Kumpulan Knight Frank Malaysia, Keith Ooi, berkata 2023 menunjukkan prestasi yang berdaya tahan untuk kedua-dua ekonomi dan pasaran hartanah, sekali gus menetapkan prospek yang stabil dan optimistik dengan lebih berhati-hati pada 2024.  "Lonjakan permintaan untuk pusat data di rantau Asia Pasifik (APAC), ditambah dengan minat yang semakin meningkat dalam pelaburan alternatif seperti kediaman servis dan taman perindustrian, menyokong kebangkitan semula pasaran hartanah komersial selepas pandemik.  "Faktor-faktor ini mempengaruhi pelaburan hartanah komersial apabila sebanyak 68 peratus daripada responden percaya bahawa pelaburan langsung asing (FDI) akan menjadi lebih baik disebabkan keadaan ekonomi yang lebih kukuh," katanya dalam satu kenyataan.  Ooi berkata, FDI di Malaysia dikuasai oleh sektor pembuatan dan dijangka terus menarik pelaburan pembuatan ke negara ini berikutan ketersediaan ekosistem dan sumber apabila sebanyak 62 peratus responden percaya bahawa indeks keadaan perniagaan (BCI) akan positif disebabkan oleh persekitaran ekonomi yang stabil dan jangkaan perkembangan pada masa hadapan.  Beliau berkata, 60 peratus daripada responden mendapati Belanjawan 2024 yang mengambil kira inisiatif dan dasar kerajaan adalah neutral terhadap pasaran hartanah komersial.  Katanya, di tengah-tengah cabaran global, majoriti menyatakan keyakinan terhadap prestasi ekonomi Malaysia, evolusi digital dan pasaran hartanah, didorong oleh faktor seperti pasaran buruh yang berdaya tahan dan sentimen pengguna yang positif.  "Tinjauan yang menggalakkan terhadap kestabilan politik seterusnya menyumbang kepada peningkatan keyakinan pelabur di kedua-dua peringkat domestik dan antarabangsa," katanya.  Sementara itu, Pengarah Eksekutif Penyelidikan & Perundingan Knight Frank Malaysia, Amy Wong, berkata bahawa responden meramalkan peningkatan positif dalam pelaburan ke dalam subsektor runcit, penjagaan kesihatan dan pendidikan atau institusi pada tahun ini.  "Walau bagaimanapun, minat minimum diperhatikan dalam pejabat dan subsektor perindustrian atau logistik, manakala sektor hotel dan riadah mengekalkan trend yang serupa dengan 2023.  "Tinjauan terhadap pandangan responden mengenai landskap pelaburan dari 2024 hingga 2026 mendedahkan minat yang mendalam terhadap kediaman dan hotel perkhidmatan, terutamanya di kawasan seperti Lembah Klang, Pulau Pinang dan Sabah yang didorong oleh peningkatan pelancongan serta kebangkitan semula industri hotel selepas pandemik," katanya.  Beliau berkata, industri dan perniagaan terutamanya di wilayah seperti Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor, menarik pelabur meneroka peluang dalam logistik dan hab perindustrian di tengah-tengah peningkatan ekonomi digital.  Katanya, terdapat keutamaan yang semakin meningkat untuk pelaburan alternatif, seperti minat yang ketara dalam sektor tempat tinggal penginapan pelajar, ruang pejabat bekerja fleksibel dan industri pusat data yang mencerminkan trend sedang berkembang dalam pilihan kerja dan kemajuan teknologi.  https://www.bharian.com.my/bisnes/hartanah/2024/02/1208892/urus-niaga-hartanah-cecah-rm1425-bilion-sembilan-bulan-2023

Nak beli rumah kena kaji betul-betul, tips dari perunding hartanah ini amat berguna

26 January 2024
Hasrat untuk membeli dan memiliki rumah kena buat betul-betul jika tidak mahu dibohongi pihak pemaju. Banyak projek perumahan termasuk di bawah kerajaan bermasalah hingga terbengkalai bertahun-tahun. Ada yang pembeli terpaksa menanggung hutang bank dan pinjaman yang perlu dibayar setiap bulan, sedangkan rumah masih tidak diperolehi. ‘Projek sakit’ juga tidak terkecuali berlaku di bawah projek yang dikendalikan Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB) serta Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA). Ikuti pendapat dan tips amat berguna daripada perunding hartanah, Nazirul Mubin Khalid mengenai risiko membeli rumah ini: Baru-baru ini kecoh cerita projek sakit dekat Gombak. Jujurnya saya sedih. Tanah Rizab Melayu.Yang beli Bumiputera. Setakat hari ini, ada dekat 114 projek terbengkalai, 459 projek sakit. Sekarang, projek ini dah diisytihar projek sakit.Letak tepi undercon, subsale, lelong. Kita bukan beruk nak bergaduh setiap masa.Memang dah ditakdirkan undercon takkan bersetuju dengan subsale. Subsale akan memburukkan undercon. Lelong akan merasa terpaling untung. Memang itu takdirnya. Kena terima. Geng menyewa sekarang tepuk tangan.   “Nasib baik aku menyewa”   Yang buat rumah atas tanah sendiri pula bergantung pada nasib. Doa lebih sikit, rumah siap. Leka sikit, rumah jadi reban. Tanggungjawab kita sebagai pembeli tahu 100 peratus rumah yang kita nak beli:  1. Tahu harga yang dibeli itu harga patut atau tidak Dalam kes ini, harga sangat patut. Tiada yang salah dengan harga. Ini projek Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP).  2. Tahu rekod pemaju projek Cari yang boleh dipercayai. Ada pencapaian rekod yang bagus. Banyak projek sakit ini, pemajunya yang bukan-bukan. Tak payah tunggu pilihan raya. Pemaju yang tidak kompeten ini kalau tukar pengetua sekolah pun silap-silap boleh jadi punca projek terbengkalai. 3. Semak status pemaju di laman web KPKT (TEDUH) Tengok ‘track record’ mereka. Kalau setakat baru ada 1 projek, tak payahlah. Boleh semak rekod pemaju terbabit sekurang-kurangnya 10 tahun kebelakang.   Ini yang saya dan pasukan kami buat.Jangan sekadar bandingkan dua, tiga projek yang kena dengan belanjawan kita.  Pemilihan hartanah kena betul-betul. Senarai pendekkan 100 projek, pilih 10, beli 1.  Ini yang saya dan pasukan kami buat.  Ejen biar mereka uruskan proses jual beli sahaja.  Tanggungjawab saya untuk mendidik orang kita berhati-hati dalam pemilihan hartanah.  Biar kita untung dengan hartanah ni ‘by design’ bukan ‘by luck’. Sebarkan. Moga ada manfaat. Jangan ada lagi orang kita teraniaya. https://www.nextstepmalaysia.com/nak-beli-rumah-kena-kaji-betul-betul-tips-dari-perunding-hartanah-ini-amat-berguna/